Tips voor het rijden in de winter

Image

Denk aan winterbanden (minimaal rond 4 mm profiel)

Winterband heeft in de winter een kortere remweg, betere grip ten opzichte van een zomerbanden. Winterbanden kan je bij een bandenspecialist of garage kopen. Er bestaan ook vier seizoenen banden, die zijn iets minder van kwaliteit dan de winterbanden maar wel een stuk veiliger dan de zomerbanden.

Controleer je ruitenwisservloeistof en koelvloeistof

Het wordt weer kouder en het weer slaat om. dus voldoende ruitenwisservloeistof beschikbaar is. Deze kun je kopen bij de autototaalhandel en tankstations. Een goedkopere optie is bij de HEMA. In ruitenwisservloeistof zit een antivriesvloeistof, dit zorgt er voor dat de vloeistof niet bevriest in het reservoir tijdens de koude dagen.

Denk aan een ijsdeken voor de voorruit en een ijskrabber

Het gebruik van een ijsdeken scheelt een hoop krabben. Je legt de avond voor dat je vertrekt het ijsdeken om je voorruit, geklemd door de ruitenwissers en de deuren. Zo voorkom je een hoop krabben. Krabben doe je met een ijskrabber, deze zijn hier speciaal voor gemaakt en voorkomen krassen op je raam. Gebruik een kuntstof krabber.

Spuit je deurrubbers in met siliconenspray tegen bevriezing(ijzel)

Wel eens je deur  niet open kunnen krijgen door vorst in de winter? Dit kun je voorkomen door je deurrubbers in te spuiten met siliconenspray. Dit zorgt ervoor dat water niet hecht aan de rubbers en daardoor ontstaat er geen ijsvorming. De spray kun je vaak kopen in een set samen met een ijskrabber.

Laat de accu testen

Doordat de motor kouder is wordt de olie in de auto stroperiger. Dit heeft als gevolg dat je startmotor meer moeite heeft om je auto te starten. Zorg daarom dat je accu in goede staat is en voorkom onnodig in de kou bivakkeren.

Houd bij gladheid meer afstand en neem de bochten zachter, rem tijdig en houdt rekening met een langere remweg

Iedereen weet dat je op ijs lekker kunt glijden. Zo ook met je auto, hou dus rekening met een langere remweg en let op je snelheid. Hou dus meer afstand met je voorganger.

Wanneer het heeft gesneeuwd kunnen borden en verkeerstekens minder goed zichtbaar zijn, voor jou en je medeweggebruikers. Wees hiervan bewust en let extra op.