Code groen tijdens je rijexamen

Image

Code Groen is het bijna elke dag en betekent dan ook goed nieuws, namelijk dat er niets aan de hand is. Maar wat als er een andere code van kracht is op de dag van je rijexamen? Arnold heeft alles al meegemaakt wat dat betreft en zorgt dat je gewoon slaagt.

Groen: Normaal weer tijdens je examen

Het is bijna elke dag code groen in Nederland. Een beetje wind of regen houdt jou niet tegen tijdens je examen, daar hoef je geen aandacht aan te besteden. Vergeet niet je ruitenwisser aan te doen als het regent tijdens je examen, maar daar herinnert Arnold je wel aan in de les voordat je examen doet.

Geel: Je kan wat last hebben tijdens je examen.

Die gele code is nog niet heel ernstig. Er zou mogelijk gevaarlijk weer kunnen ontstaan en dat betekent dat je moet uitkijken met buitenactiviteiten als zeilen. In de auto kun je last hebben van zijwind. Je hebt van Arnold geleerd hoe je het stuurwiel zo vasthoud dat je geen risico loopt.

Code geel wordt afgegeven als er meer dan 60 procent kans is op gevaarlijk weer . Je examen gaat gewoon door, het kan ten slotte zomaar zijn dat er achteraf helemaal niets aan de hand blijkt te zijn en het zonnetje schijnt op het moment dat jij die heerlijke zin hoort “u bent geslaagd".

Oranje: Misschien moet je Arnold bellen?

Code oranje is serieus. Als de kans op extreem weer realistisch is, bijvoorbeeld een flink pak sneeuw tijdens je examen, fors onweer, regen of windstoten. Met dit soort omstandigheden kan er schade ontstaan en daarom moet bekeken worden of grote evenementen, zoals een festival of markt, moeten worden afgelast. Windstoten van 100 km/uur hebben ook invloed op je rijvaardigheid. Samen met Arnold bepaalt de examinator of je wel veilig de weg op kunt voor je examen. Voor je theorie maakt het niet uit, dat gaat altijd door.

Rood: Zelfs voor Arnold is dit weer erg gevaarlijk en extreem.

Code rood betekent serieuze problemen. Ga er maar van uit dat er extreem weer ontstaat in jouw regio en dat je liever thuis voor de buis zit dan in een lesauto. Je kan namelijk wel raden dat bij code rood schade en ongevallen voorkomen, zeker voor de beginnende bestuurder niet het moment om de weg op te gaan voor het examen. Denk aan omvallende bomen, hijskranen die wankelen of die bestuurder die toch met zijn auto en aanhanger de weg op is gegaan.

Na overleg tussen overheidsinstanties en weerbedrijven kan er een weeralarm worden uitgegeven. Dat is de hoogste waarschuwing die het KNMI kan geven. Dan is het advies: volg de weersverwachtingen en ga niet naar buiten als het niet hoeft. Jij en Arnold selecteren dan een andere moment voor het rijexamen, veiligheid boven alles.